ARBEIDSRETTET REHABILITERINGSTILBUD
Fontenehusmodellen
Fontenehusenes frivillige arbeidsfellesskap for mennesker som har eller har hatt psykiske helseproblemer, bygger på grunnleggende menneskelige behov. Alle trenger vi å bli sett, hørt, være til nytte, tilhøre et fellesskap og mestre oppgaver som må løses. På fontenehus er medlemmer og ansatte kolleger som sammen driver et kunnskapsbasert og arbeidsrettet rehabiliteringstilbud.
Fontenehusene inspirerer, støtter og motiverer medlemmer til aktiv samfunnsdeltakelse, studier og ordinær jobb. Samtidig er fontenehusenes arbeidsfellesskap et godt tilbud for deg som ikke kan ha ordinær jobb av helsemessige grunner.
Fontenehus er åpent for alle. Det trengs verken henvisning eller vedtak. Medlemmer bestemmer selv hvor mye, og hvordan, en vil delta. Frivillighet er nøkkelen til fontenehusenes suksess.
Fontenehus er åpent i normalarbeidstiden, fem dager i uka. Den arbeidsrettede dagen gir struktur på hverdagen og tilhørighet til et inkluderende arbeidsmiljø og er fontenehusenes grunnleggende verktøy. Ansatte og medlemmer har felles ansvar for at nødvendige oppgaver tilknyttet drift av fontenehus, løses på en god måte. Alle arbeidsoppgaver er tilgjengelig for medlemmene, og de ansatte har ikke egne møter som omhandler driften av fontenehuset. På fontenehusene skal likestillingen mellom de ansatte og medlemmene være reell.
Driftsoppgavene på et fontenehus er varierte. Fra strategisk langsiktig planlegging og politisk lobbyarbeid, til statistikkføring, vask av gulv og toaletter, støtte med jobbsøk, arbeidsgiverkontakt og produksjon av daglig varm lunsj. Variasjonen i oppgaver gjør at alle kan finne en oppgave som passer, og som tar hensyn til den helsemessige dagsformen.
Arbeidet planlegges, synliggjøres og fordeles på to daglige arbeidsmøter, som regel klokka 09.00 om morgenen og 13.00. Det gjør det mulig for medlemmer å delta selv om man ikke er på fontenehuset åtte timer hver dag. På arbeidstavlen synliggjør vi arbeidsoppgavene og hvem som har ansvar.
Arbeidsrettet dag
Målet er at medlemmer skal overta så mange oppgaver som mulig, ta og få ansvar, akkurat som på en vanlig arbeidsplass.
-
Standardene
Fontenehusene følger konsensusbaserte retningslinjer kalt standarder. Disse standardene definerer fontenehusenes måte å rehabilitere på. Prinsippene som uttrykkes i standardene er kjernen av fontenehusenes suksess i å hjelpe mennesker med psykisk sykdom til å tilegne seg sosiale, økonomiske, utdanningsmessige og yrkesrettede mål.
Standardene fungerer også som et rettighetsdokument for medlemmer og som en etisk veiledning for medarbeidere, ledelse og styre. Standardene vektlegger at et fontenehus er et sted som gir medlemmer respekt og muligheter. -
Fontenehus Norge
Fontenehus Norge er fontenehusenes samarbeidsorganisasjon. De er fire ansatte som jobber for å sikre kvalitet og økonomisk forutsigbarhet for eksisterende fontenehus, og opprettelse av flere fontenehus. Alle fontenehus er selvstyrte innenfor standardiserte retningslinjer, mens vi bistår med rådgivning og forslag til samhandling der det er hensiktsmessig.
Deres mål er at fontenehus skal bli et landsomfattende tilbud som hjelper mennesker som sliter psykisk til å inkludere seg i studie-, arbeids- og samfunnsliv. De jobber også for å bidra til kvalitet og trygge økonomiske rammer i eksisterende fontenehus, og fontenehus under etablering. -
Alle fontenehusene i Norge
Her er en liste over alle fontenehusene i Norge.
-
Psykemeldt - Hva nå?
Her har vi en analyse av vår pågående kamp mot utenforskap over en periode på 4 år.
Med arbeid som metode
Fontenehus har arbeid både som mål og metode. Fordi arbeid er et gode, for de aller fleste. Fordi arbeid gir status, identitet, tilhørighet, inntekt og bedre helse. Fordi arbeid gir bedre liv. Fordi de fleste medlemmene ønsker seg en vanlig jobb. Fordi det frivillige arbeidet på fontenehuset gir struktur på hverdagen og innhold i livet. Organiseringen av hverdagen på fontenehuset legger til rette for at alle kan inkluderes i et trygt arbeidsfellesskap.
Gjennom samarbeidet om den daglige driften utvikles relasjoner mellom medlemmer og ansatte som inspirer og motiverer folk til å sette seg nye mål i livet – ikke bare når det gjelder utdanning og arbeid, men også når det gjelder aktiv deltakelse i samfunnfunnet for øvrig, med venner, kolleger og familie. Fordi medlemmer har en sentral rolle i driften av fontenehus, er virksomheten organisert på en måte som tar hensyn til medlemmenes ulike ønsker, behov og dagsform.
Fontenehusene organiserer også fritidstilbud, kulturaktiviteter og arrangerer felles middager på alle viktige høytidsdager som jul- og nyttårsaften, i påsken og på 17. mai. Større Fontenehus har ofte onsdags- og søndagsmiddager og samlinger utenom arbeidstiden. Det gjør det mulig for medlemmer som er i jobb å opprettholde kontakten med fontenehuskolleger. Mange fontenehus arrangerer også jobb- og studiemiddager hvor lokale bedrifter inviteres til å møte fontenehusenes mennesker. Det organiseres også trening utenom arbeidstid, felles kino, teater og konsertbesøk, ferietilbud og flere Fontenehus har tilbud om kurs i språk og PC-bruk. Det er også vanlig at medlemmer og ansatte sammen går ut og hygger seg etter arbeidstid på lønningsdagen til de ansatte.